Dugo očekivani asfalt u Bukovcu

Godinama su žitelji Bukovca imali velikih problema sa jednim dijelom svojih makadamskih, neasfaltiranih lokalnih prometnica punih rupa i prašina. Dovodilo je to do velikog nezadovoljstva mještana, pa su tako 2011. godine organizirali  prosvjede ispred same Županije. Od toga trenutka polako  se počeo pokretati kotač oko rješavanja tog njihovog vitalnog problema. Dolaskom na čelo Općine Selnica Ervina Vičevića taj se  problem počeo  još  više rješavati.

Bukovec - cesta 1 bukovec - cesta 2

Uz pomoć ŽUC-a i Općine Selnice, cesta duga 900 metara u potpunosti je renovirana i puštena u promet. Osim što je asfaltirana,  riješen je problem odvodnje, postavljene su kanalice, položen je vodovod, ujedno je i spriječen dotok otpadnih voda pa tako i mogućnost urušavanja zemljišta na jednom dijelu dionice te ceste.

Lijepo je bilo vidjeti danas zadovoljstvo na licima žitelja tog mjesta koji su uz međimurskog županaMatiju Posavca, ravnateljice ŽUC-a Ljerke Cividini te općinskog načelnika Ervina Vičevića bili prisutni na svečanom otvaranju prometnice.

bukovec cesta 8 bukovec cesta 6 bukove cesta 5

Marijan Stojko mještanin Bukovca inače na radu u Austriji nije mogao skriti svoje oduševljenje, kao i zahvalu svim onima koji su pomogli da njegovo mjesto nakon punih 20 godina riješi taj veliki problem. Ono na što je on posebno ponosan je velika sloga među mještanima u rješavanju svih problema koji ih pritišću. Da nije bilo toga vjerojatno tako velikog i lijepog napretka sela ne bi bilo. Kazimir Jurinić, povratnik je iz Australije prije devet godina. I on veli da se puno toga učinilo u zadnje vrijeme čemu je svjedočio i isto se prisjeća prosvjeda ispred Županije čiji je učesnik i on sam bio. Veli već drugi dan su se u selu pojavili kamioni sa  šljunkom i bageri koji su poravnavali ceste. Jedino smo pogriješili što smo na tom stali, a ne inzistirali i na asfaltiranju te kompletnoj sanaciji. Ovako je sve skupa potrajalo nešto duže, ali smo sretni i ponosni što smo u svom naumu uz pomoć Općine i ŽUC-a uspjeli. Nadamo se da ćemo još ovo što nam je preostalo za riješiti isto tako dovesti u red. Ponosni smo na naše malo mjesto  koje se polako , ali sigurno mijenja na bolje i ljepše.

bukovec - cesta 7 bukovec cesta 4 bukove - cesta 3

2011. godine pred parlamentarne izbore organiziran je prosvjed, mislim prvi uopće u Međimurjupo pitanju ceste u Bukovcu. Tada se okupilo oko 30- tak mještana Bukovca i s transparentima došlo pred Županiju. Tadašnji župan Perhoč primio je prosvjednike, a prosvjed je imao uspjeh jer su se neki uvjerili kako postoji Bukovec, a za tu cestu gotovo nisu ni znali. Županija je tada dala nalog javnim poduzećima i cesta se bila barem privremeno sanirala. Od tada sam sustavno “dosađivao” gospođiCividini i sadašnjem županu Posavcu pa je cesta konačno prekategorizirana početkom 2014. godine. Samo tjedan dana nakon prekategorizacije pojavilo se i veliko klizište koje je izazvalo veliku opasnost po kuću obitelji Stojko.

 

Iako je ŽUC već imao sredstva za asfaltiranje i 2015. godine, odustalo se od toga jer je bila najavljena rekonstrukcija glavnog voda „Međimurskih voda“ pa se tako pričekao završetak radova i konačno sada je cesta tu, na posebno zadovoljstvo mještana koje ste i sami vidjeli.

 

Cesta je sveukupno duga 2,6 km , 850 m je preuzeo ŽUC, a općini je ostalo 1.750 m. Za taj dio napravljen je projekt koji je predan na nedugo otvorenu mjeru 7.2. prije 15- tak dana. Pošto smo potpomognuta općina , a s obzirom da smo projekt predali na vrijeme, očekujem dobivanje sredstava”, rekao nam je načelnik Općine Selnica Ervin Vičević.

Ima se toga još dosta napraviti, a na to su  upućivali i neki drugi mještani koji su bili prisutni,a načelnik Vičević obećao je i rješavanje tih problema.

 

(Z. Rihtarec, foto R. Tomanić)

– preuzeto s “Muralist”