Glavu dole ruke na leđa

Glavu dole ruke na leđa

U četvrtak, 21.02., u dvorani stare škole u Selnici, prikazan je dokumentarni film GLAVU DOLE RUKE NA LEĐA na inicijativu načelnika Općine Selnica te Udruge HVIDRA-e JUG Čakovec.

Putem iskaza samih branitelja, film prati posljednje dane borbe sve do predaje uvjetovane ubijanjem civila. Prati njihovo putovanje od zarobljavanja do razmještanja po logorima. Neki odlaze u zatvor u Mitrovicu, neke odvode na stočarsku farmu Stajićevo, a neki kasnije završavaju u zatvoru u Nišu. Ono što je zajedničko na svim tim mjestima su nesretne sudbine tih ljudi. Detaljno je predočen svakodnevni život zatvorenika u logoru – mjestu gdje proživljavaju najgore trenutke svojih života.

Branitelji se prisjećaju svih maltretiranja, batinanja, pljačkanja, silovanja, ubijanja i kako su u tim trenucima uopće uspijevali održavati nadu u eventualni spas.

Posljednji dio filma obrađuje izlazak iz logora, suđenja te pokušaj integracije branitelja u normalan život.

Glavu dole ruke na leđa – trailer

Na kraju filma, trojica branitelja, koja su ujedno i glumci u filmu, obratili su se prisutnima i odgovorili na neka pitanja.

Film je bio prvenstveno namijenjen učenicima sedmih i osmih razreda osnovnih škola, te srednjoškolcima. Iako su škole bile obaviještene i pozvane da pošalju svoje učenike na događaj, nažalost, među publikom nije bilo ni jednog djeteta.