Mit o Jasenovcu – ipak prikazan!

Mit o Jasenovcu – ipak prikazan!

U srijedu, 24. listopada, u Centru za kulturu prikazan je dokumentarni film Mit o Jasenovcu. Puna dvorana posjetitelja, s pokojim praznim mjestom, odaslala je poruku da su ljudi ipak željni saznati istinu. Prije prikazivanja filma, načelnik Općine Selnica, Ervin Vičević, pozdravio je sve prisutne i svog prijatelja, autora filma, gospodina Leljaka. Zahvalio je svima što su došli u velikom broju, a ponajviše srednjoškolcima te njihovim profesorima i ravnateljima.

Nakon sat i pol čistih dokaza prikazanih kroz film, prisutne je pozdravio i gospodin Roman Leljak. Također se zahvalio svima i ukratko ispričao kako se već dugi niz godina bavi otkrivanjem istine, no od slovenske i hrvatske države nije dobio „ni kune, ni tolara, ni eura“ za potporu svojim istraživanjima. Napomenuo je kako je prije 26 godina ukazao na zločine kod Hude jame i kako su ga u ono vrijeme svi okarakterizirali kao lažljivca, da bi se nakon 20 godina ipak otkrilo da je bio u pravu i da Huda jama zaista postoji. Još 6 godina nakon toga trebalo je da se žrtve dostojno pokopaju. Činu pokapanja žrtava prisustvovao je i slovenski predsjednik, a hrvatska predsjednica poslala je svog izaslanika.

Isto tako, vezano uz žrtve oko Maribora, istaknuo je da nije bilo sluha da se dio istraži i da se iskopaju žrtve kojih, prema njegovom istraživanju, ima oko 30 tisuća. Dijelom uz koji je postojao rov u koji su se bacale žrtve, danas je izgrađena autocesta. Na sedamdeset metara je pronađeno više od 1000 leševa, a rov je bio dugačak čak 3 kilometra. Slovenske, a i hrvatske vlasti oglušile su se na njegovu zamolbu da se autocesta ne gradi tim dijelom, već da se područje obilježi i istraži kako bi se konačno otkrile nestale žrtve.

Na kraju je napomenuo kako se nada da neće opet trebati 26 godina, kao za Hudu jamu, da se istina o Jasenovcu prihvati i zahvalio je mediju Muralist na korektnom izvještavanju i borbi za prikazivanje istine.

Načelnik Ervin Vičević danas je dao  osvrt na prikazivanje filma:

Nakon dva dana prijetnji, zastrašivanja, slanja poruka, pozivanja na razgovore ipak je razum pobijedio i film je prikazan. Kampanja zastrašivanja učinila je svoje pa nisu došli oni čija su imena ostala na onim preostalim praznim stolicama. Prestrašili se ljudi, ne zamjeram. 

U demokraciji nema zabrana, ali mi smo barem 20 godina za demokracijom! Film je temeljen isključivo na dokumentima i smiješno je optuživati.  Npr. na kanalu National geographic svakodnevno se vrte filmovi o Hitleru, Staljinu i ostalim zločincima jer u stvarnom demokratskom ozračju to nikoga ne smeta. Jučer je prikazana dokumentirana istina. Svi dokumenti imaju žigove CK KPJ, Arhiv Beograd itd. 

Svjetlo na kraju tunela su srednjoškolci dviju srednjih škola iz Čakovca koji su dobili i veliki pljesak prisutnih. To je najveća nagrada, kao i nakon prikazivanja filma Bitka za Vukovar, kada su srednjoškolci nakon viđenog, pisali  svoje dojmove. NEPROCJENJIVO!

Još jedan dragi gost jučer bio je gospodin Zvonimir Golub. Vjerujem da se prisjetio kako sam upravo ja dao ideju obnove antifašističkog spomenika u Donjem Koncovčaku, na njegovo oduševljenje.

Vi koji ste zaslijepljeni mržnjom nikad nećete shvatiti riječ demokracija i odavanje počasti nevinim žrtvama bez obzira s koje strane dolazile jer vaša najčešća poruka je “trebalo vas je sve likvidirati”. Pokušajte, niste uspjeli onda, nećete uspjeti ni danas! Uzalud vam trud “svirači”. 

Što se tiče pak revizije svaki postupak ide na reviziju pa tako i povijest, a posebno ona lažna!

P.S. Na promociji filma u Kaštelima istaknuta je izuzetno važna činjenica – članovi udruge „Stina pradidova“ su u skladu s tematikom filma, sve podsjetili kako se od 97 žrtava savezničkog bombardiranja crkve u Kaštel Sućurcu, njih čak 69 vodi kao žrtve Jasenovca, zbog čega su Gradu Kaštela uputili prijedlog da od nadležnih zatraže ispravku tog podatka i da se jednom zauvijek kaže točna istina o tim tragičnim događajima.

Još želim napomenuti da je za promociju filma Mit o Jasenovcu utrošeno 3.241,00 kuna.”