Održana premijera filma ‘Huda jama – strogo čuvana tajna’

Održana premijera filma ‘Huda jama – strogo čuvana tajna’

Promocija dokumentarnog filma ‘Huda jama – strogo čuvana tajna’, u organizaciji Općine Selnica, održana je u utorak, 21. veljače 2017. godine, u Društvenom domu u Selnici.

U društvenom domu, uz brojne mještane Selnice, kojih je bilo više od 200, promociji su nazočili župnik Župe Selnica Tomislav Leskovar,  predsjednik Društva za obilježavanja grobišta žrtava komunizma u Međimurskoj županiji Josip Kolarić, te redatelj filma Roman Leljak.

Na početku, sve okupljene, pozdravio je načelnik općine Ervin Vičević.

.huda jama7

Nakon odgledanog filma, mještanima se obratio Josip Kolarić. U svom obraćanju prisutnima govorio je kako je oko 700 Međimuraca nestalo je od 1945. go 1990. godine. Odvođeni su uglavnom noću jer nisu bili miljenici bivšeg sustava ili su nešto krivo rekli protiv njega, i nakon toga izgubio bi im se svaki trag. Rekao je kako su poznata imena i prezimena gotovo svih tih ljudi, no zna se samo za ostatke njih najviše 200. Na području Međimurja uređeno je dosad pet spomen-obilježja, od kojih četiri masovne grobnice, od Štrigove do Kotoribe.

huda jama5.

Autor filma Roman Leljak je ispričao kako već 27 godina radi na istraživanju komunističkih zločina te kako je ovaj film tek jedna od priča o počinjenom zlu i zločinuHuda Jama naselje je u sastavu općine Laško u Sloveniji. Blizu naselja nalazi se rudnik Huda jama u čijem sklopu je rudarsko okno Barbarin rov, mjesto na kojem je počinjen jedan od najvećih zločina u svijetu, neposredno nakon Drugog svjetskog rata. Jugo-komunistička vojska (partizani – I. bataljun KNOJ-a pod vodstvom Benjamina Žižmana) likvidirala je oko 3000 nedužnih ljudi, među kojima je bio veliki broj civila – djece, žena i staraca. Kako se za ovaj zločin ne bi saznalo, pristup grobnoj jami, zazidali su sa deset pregrada između kojih su nasuli sipinu i zemlju. U Hudoj jami slovenska je državna komisija do kraja 2009. pronašla posmrtne ostatke 726 ubijenih bez prostrijelnih rana, koji su po pretpostavci živi zakopani. Kasnije se pokazalo kako je broj žrtava puno veći, čak nekoliko tisuća, oko 10 posto žrtava su žene. Pretpostavke kažu kako je u prvom rovu dubokom 48 metara oko 3000 tijela.

huda jama4 huda jama3 huda jama2   huda jama6huda jama9