Saborski zastupnik Darko Horvat proveo dan u Selnici

Saborski zastupnik Darko Horvat proveo dan u Selnici

Načelnik Općine Selnica na press konferenciji u općinskoj vijećnici pozdravio je sve prisutne i zahvalio se gospodinu Darku Horvatu, saborskom zastupniku, što je odvojio vrijeme i proveo u obilasku Selnice. Prijeđene su lokalne ceste od Bukovca, Zaveščaka i Gornjeg Zebanca gdje se gospodin Horvat uvjerio s kakvim se problemima bori Općina Selnica, a posebno je zapazio kako u Gornjem Zebancu nema uvjeta ni za postavljanje javne rasvjete.

Načelnik je podsjetio kako niz godina zaziva promjene u financiranju lokalne samouprave o kojima je i poslao otvoreno pismo bivšoj ministrici uprave.

Sa zadovoljstvom je zaključio kako je ova vlada konačno uvela pojam glavarine pa će tako od sljedeće godine svaka općina dobivati određeni iznos po glavi stanovnika.

Posebno se zahvalio gospodinu Horvatu na potpori dobivanja sredstava za rekonstrukciju lokalne ceste, Ulica Zagrebački breg i Voćarski put. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije financiralo je cestu s 600.000,00 kuna, a općinski dio sufinanciranja iznosio je 225.000,00 kuna.

Načelnik je naglasio kako u daljnjim poboljšanjima zakona o financiranju lokalne samouprave Vlada svakako treba uzeti u obzir dodatni parametar, a to je broj kilometara nerazvrstanih cesta u općini, jer imamo slučaj kako dvije općine s istim brojem stanovnika imaju veliku razliku kod duljine nerazvrstanih cesta koje održavaju, npr. Selnica ima 105 km, a jedna druga međimurska općina 10 km.

U svojem  govoru, načelnik je podsjetio  na 2015. godinu kada je jedna općina na Braču, sa samo 800 stanovnika i godišnjim proračunom većem od 10 milijuna kuna, dobila 1,55 milijuna kuna, a cijelo Međimurje tada 1,4 milijuna kuna, što je bilo krajnje podcjenjivački.

Ove godine MRRFEU u Međimurje je preusmjerilo 6,6 milijuna kuna, što upućuje na sasvim drugi odnos Vlade prema Međimurju.

Napomenuo je i dobar posao Ministarstva financija koje je poreznom reformom osiguralo sljedeće godine priljev više od 30 milijuna kuna u Međimurje, naspram ove godine, usput napomenuvši katastrofalnu poreznu reformu Kukuriku koalicije, kada je lokalna samouprava na nivou države, izgubila 1,8 milijardi kuna.

Sljedeća stvar koje su se dotakli bila je rudna renta odnosno raspodjela rente. Načelnik se ponovno  prisjetio 2014. godine kada je renta povećana s 5% na 10% , ali je tadašnja vlada ponovno i tu dodatno centralizirala sredstva jer je sebi ostavila 5%, 3% je dala lokalnoj samoupravi, a 2% županiji.

Na kraju svojeg izlaganja načelnik Vičević se još jednom zahvalio gospodinu Horvatu što je prije dvije godine, kad je bio u Selnici, saslušao i prenio njegove ideje dalje u ministarstva.

Saborski zastupnik Darko Horvat iskreno je priznao kako je ovo danas viđeno Međimurje daleko od onoga što se inače prezentira javnosti,  odnosno prezentiraju se samo lijepe stvari, a jasno je da u Međimurju ne teče med i mlijeko. Napomenuo je da će sve svoje snage usmjeriti u nastojanje da se ovakvim općinama pomogne putem fondova ili državnog proračuna kako svoja skromna proračunska sredstva ne bi morala trošiti na uređenje infrastrukture odnosno ako će i morati, da to bude manji dio.

Izrazio je zadovoljstvo uređenim ulicama koje su sada jedna sasvim druga priča. Naveo je niz natječaja koji su trenutno otvoreni, od EU fondova pa do natječaja Ministarstva unutarnjih poslova i drugi.

Također se prisjetio i svojeg posjeta Selnici, prije nepune dvije godine, te napomenuo kako mu je ideja načelnika Vičevića, o glavarinama, bila gotovo nepoznata. Dokumetirane prijedloge o decentralizaciji odnio je svojim kolegama, ministru financija i ministrici Žalac, i sa zadovoljstvom utvrdio kako je upravo ovakva ideja došla s područja Međimurja odnosno Općine Selnica.

U nastavku je pojasnio i problem rente. Objasnio je kako trenutno  zbog trajanja sudskog spora INA-MOL nije moguće vršiti promjenu odnosno povisivanje rente s 10 na 12  ili 16 posto, koliko zapravo imaju zemlje u okruženju. Ali, napomenuo je obećanje ministra financija kako će se od 2019. godine sadašnji dio koji dobiva država, odnosno 5%, raspodijeliti lokalnoj i područnoj samoupravi.

Pokazao je izuzetnu zainteresiranost za probleme međimurske lokalne samouprave i napomenuo kako je ovaj put jedini pravi put bez suvišnog politikantstva.

Usput je naveo i velike projekte vezane uz Međimurje i iznos sredstava koja stižu u Međimurje.

Hvala još jednom gospodinu Horvatu na obilasku općine i optimizmu koji nam je donio.