Provedbeni program Općine Selnica za razdoblje 2022.-2025.

Potpisani ugovori za stipendiranje 16 novih studenata
30/12/2021
[JAVNA RASPRAVA] V. izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine Selnica
19/01/2022

Provedbeni program Općine Selnica za razdoblje 2022.-2025.

Poštovane mještanke i mještani Općine Selnica,

u nastavku vam želim predstaviti Provedbeni program Općine Selnica za moje naredno mandatno razdoblje, odnosno do 2025. godine. Provedbeni program je akt strateškog planiranja koji je vezan uz proračun te definira mjere, ciljeve, aktivnosti i razvojne projekte općine.

Kao prvo, želja mi je da naša Općina bude ugodno i poželjno mjesto za život i rad stanovnika koje će udobnošću i blagostanjem rezultirati većim brojem mladih obitelji i privući nove stanovnike.
Općina Selnica prostire se na 25 ha2 površine i broji ukupno 10 naselja. Došavši 2013. godine na mjesto načelnika zatekao sam Općinu pred bankrotom i blokadom i bez ijednog izrađenog projekta razvoja. Moram napomenuti kako je moj najveći izazov tada bio dovesti općinu u uredno financijsko stanje.

Danas, u mojem 3. mandatu mogu reći da smo uspjeli dogovoriti rješavanje financijskih dugovanja što također predstavlja mjesečno opterećenje koje će biti završeno krajem 2025. godine, ali bez obzira na to već nekoliko godina u skladu s mogućnostima razvijamo podjednako sva naselja općine.

Uz to, već niz godina borim se za daljnju decentralizaciju i jačanje proračuna, kako zbog inflacije, tako i zbog povećanja troškova, posebice u realizaciji provedbe projekata. Primjer je izgradnja dječjeg vrtića čiji su procijenjeni troškovi izgradnje bili 7,5 milijuna kuna dok se nakon provedenog postupka javne nabave cijena radova gotovo udvostručila. Isto tako općina ima jako puno nerazvrstanih cesta koje su u lošem stanju te su potrebna velika financijska sredstva za njihovo saniranje i izgradnju.

Trenutno u planu imam jedan od većih i značajnih projekata, a to je izgradnja pješačko-biciklističke staze za koju ćemo izdvojiti 3.000.000,00 kuna zajedno sa Županijskom upravom za ceste Međimurske županije.
2022. godine u planu nam je i izgradnja zgrade stambeno društvene namjene s poslovnim sadržajima, izgradnja dječjeg igrališta u Zebanec Selu, obnova javne rasvjete, produljenje vodovodne mreže i dovršetak projekta kanalizacije te samim time i sanacija prometnica u sklopu aglomeracije.

U narednom razdoblju nastavit ćemo i s izgradnjom komunalne infrastrukture u gospodarskoj zoni Selnica i izgradnjom sportsko rekreacijskog centra Selnica i Merhatovec.
Cilj mi je i poticanje razvoja turizma na području Općine Selnica te za taj dio imamo spremna 3 projekta: izgradnja kampa uz ribnjak u Selnici, izgradnja spomen parka nafte i izgradnja spomen parka Pikač, dok je u izradi projektna dokumentacija za izgradnju šetnice kod ribnjaka u Selnici. Nadam se i otvaranju novih EU natječaja na koje ćemo moći prijaviti sve te projekte te pronalaženjem modela financiranja istih pošto trenutno imamo dugoročni kredit za izgradnju dječjeg vrtića u Selnici, a u tijeku je i rješavanje kredita za izgradnju vatrogasnog doma. Ponajprije se nadam otvaranju EU natječaja za izgradnju nerazvrstanih cesta na koji bismo prijavili izgradnju ceste u Gornjem Zebancu u duljini od 2.8 km, a čija je procijenjena vrijednost izgradnje preko 8 milijuna kuna, za koju općina sama na može zatvoriti financijsku konstrukciju.

Također, pripremam prijedlog odluke o sufinanciranju boravka djece u predškolskoj ustanovi prema kojoj će općina sufinancirati veći postotak nego je to bilo do sada, dok ćemo program obavezne predškole sufinancirati i nadalje 100%.

Volim svoju općinu i mještane i zbog toga ću i dalje ulagati napore u nadi da će polučiti uspjeh i napredak za sve stanovnike naše zajednice.

Ervin Vičević, načelnik


PRILOZI:

EXCEL:

Skip to content