Širokopojasni pristup internetu uskoro dostupan na području Murskog Središća i susjednih općina

Ponovljeni postupak javne nabave: Rekonstrukcija dijela ŽC 2006 i izgradnja pješačke staze u Ulici Zrinskih u Selnici
19/10/2022
Obavještavamo vas da su započeli radovi na izgradnji ceste u Donjem Koncovčaku, vikend zona – Kardinalov breg
03/11/2022
Ponovljeni postupak javne nabave: Rekonstrukcija dijela ŽC 2006 i izgradnja pješačke staze u Ulici Zrinskih u Selnici
19/10/2022
Obavještavamo vas da su započeli radovi na izgradnji ceste u Donjem Koncovčaku, vikend zona – Kardinalov breg
03/11/2022

Širokopojasni pristup internetu uskoro dostupan na području Murskog Središća i susjednih općina

Hrvatski Telekom, predvodnik digitalizacije Hrvatske, započeo je projekt izgradnje optičke infrastrukture na području Murskog Središća te općina Gornji Mihaljevec, Nedelišće, Selnica, Strahoninec, Sveti Juraj na Bregu, Sveti Martin na Muri, Šenkovec i Štrigova, čime će za više od 11.000 korisnika na ovom području biti omogućen brzi (+40 Mbit/s) i ultra-brzi (+100 Mbit/s simetrično) širokopojasni pristup internetu. Riječ je o jednom od 13 projekata prema kojima će Hrvatski Telekom do kraja 2023. godine izgraditi optičke mreže koje omogućuju brzine od minimalno 100Mbit/s, i to za gotovo 150 tisuća novih korisnika na područjima gradova, općina te sub-urbanih i ruralnih dijelova Hrvatske.

Projekt se provodi sukladno strukturnim pravilima Okvirnog nacionalnog programa za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja te je ukupna vrijednost projekta izgradnje optičke infrastrukture na području Murskog Središća i susjednih općina gotovo 60 milijuna kuna. Hrvatski Telekom će investirati više od 35 milijuna kuna u ovaj projekt, dok će preostali iznos, nešto više od 24 milijuna kuna, sufinancirati Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Realizacijom ovog projekta unaprijedit će se korištenje digitalnih usluga kao što su e-Građani, e-škole, e-zdravlje, a velike brzine i dostupnost interneta pridonijet će daljnjem razvoju poduzetništva i gospodarske djelatnosti.

Hrvatski Telekom, najveći privatni investitor u digitalizaciju Hrvatske, s prosječnim godišnjim ulaganjima većima od jedne i pol milijarde kuna, kontinuirano radi na povećanju dostupnosti svojih usluga te povezuje sve u Hrvatskoj s prilikama koje pruža digitalizacija. Ulaganjem u ovaj projekt osiguravamo stanovnicima Murskog Središća i susjednih općina brz i kvalitetan pristup internetu što će, u konačnici, povećati kvalitetu života lokalnog stanovništva. Gospodarski efekti ovog investicijskog ciklusa iznimno su značajni budući da povećanje brzine interneta u jedinicama lokalne samouprave u Hrvatskoj dovodi do osnivanja novih kompanija, otvaranja novih radnih mjesta te povećanja efikasnosti javnih i privatnih usluga“, izjavio je Milan Meden, direktor Sektora za implementaciju i operacije u pristupnoj mreži Hrvatskog Telekoma.

 

Next Generation Access – NGA mreža koju će Hrvatski Telekom izgraditi u sklopu ovog projekta bit će otvorena, što znači da će svi ostali operatori i davatelji usluga elektroničkih komunikacija imati otvoren pristup mrežama te će, isto kao i HT, biti u prilici nuditi svoje maloprodajne širokopojasne usluge krajnjim korisnicima na području koje projekt obuhvaća.

Izjava gradonačelnika Murskog Središća g. Dražena Srpaka:

Projekt uvođenja širokopojasnog interneta od velikog je značaja za prostor sjeverozapadnog Međimurja i ponosni smo što je upravo Grad Mursko Središće prijavitelj ovog važnog projekta. Važnost brzog interneta višestruka je i teško je sažeti što sve donosi jednoj sredini. Prije svega, živimo u razdoblju najvećeg tehnološkog napretka u ljudskoj povijesti, gdje uvođenje visokih tehnoloških sustava više nije stvar prestiža, već je stvar nužnosti. Još uvijek aktualna pandemija koronavirusa možda je najbolje prezentirala važnost dostupnosti interneta visoke brzine. Rad od kuće u mnogim poduzećima ne bi bio opcija bez dostupnosti interneta visoke brzine. Brojne djelatnosti i poduzeća ne mogu egzistirati ako im nije dostupna najviša brzina interneta, a u konačnici, ovo otvara vrata i dolasku tehnološko naprednijih pogodna na područje Murskog Središća. Postoje i konkretni podaci o tome da se uvođenje brzog optičkog interneta odražava u konkretnim postocima i na rast BDP-a područja. Ovo je još jedan veliki i važan projekt od kojeg će puno koristi imati upravo naši građani.“

Odabir Hrvatskog Telekoma od strane općina i gradova u ovim projektima dokaz je kako je kompanija prepoznata kao pouzdan tehnološki partner i najbolji izvođača radova koji može realizirati ovako zahtjevne projekte. U sklopu ovog projekta mreža nove generacije doći će u dijelove zemlje u kojima nije postojala, što će svim stanovnicima u tim krajevima omogućiti da, koristeći najmodernije tehnologije današnjice, stvaraju bolju budućnost. Hrvatski Telekom ostaje predan svojim investicijskim planovima jer su ulaganja u infrastrukturu koju gradimo ključna za novi ciklus gospodarskog rasta i šireg društvenog razvoja, a digitalizacija svih dijelova Hrvatske temeljni dio društvene svrhe Hrvatskog Telekoma.

 

*Stanovnici s područja obuhvata Projekta koji su zainteresirani za izvedbu priključka na vlastitom objektu
mogu se javiti na e-mail adresu: 
Prikljucak-MurskoSredisce@t.ht.hr

 

Širokopojasni pristup internetu uskoro dostupan na području Murskog Središća i susjednih općina
Općina Selnica na web stranici koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje korisničko iskustvo. Više o kolačićima koje koristimo (ili ih isključiti) možete naći u postavkama.Uvjeti korištenja.
Više
Skip to content