U Murskom Središću proizvode vrhunski kompost

Prijavite se za besplatan optički priključak Hrvatskog Telekoma
16/03/2023
Općina Selnica organizirala je izlet za djecu s posebnom potrebama
21/03/2023
Prijavite se za besplatan optički priključak Hrvatskog Telekoma
16/03/2023
Općina Selnica organizirala je izlet za djecu s posebnom potrebama
21/03/2023

U Murskom Središću proizvode vrhunski kompost

Kompost je prirodno organsko gnojivo koje poboljšava strukturu tla, zadržava vlagu,

 

povećava mikrobiološku aktivnost tla, povećava prozračnost, obogaćuje tlo hranjivim tvarima, povećava otpornost biljaka na nametnike i bolesti te služi kao gnojivo i sredstvo za poboljšanje kvalitete tla.  S prikupljanjem biološkog otpada Murs-ekom je počeo u listopadu 2021, godine te je uveo kontinuiranu i kontroliranu proizvodnju,

 

Od 27. ožujka 2023. godine kreće prodaja komposta za sve korisnike Murs-ekom-a, po cijeni od 2,78 EUR-a (sa PDV-om) za vreću od 20 kg, što odgovara količini od 60 litara supstrata, te kompost u rifuzi po cijeni od 0,02 eura/kg (+trošak utovara od 7,35 eur-a po prikolici).

 

Naš kompost je čisti i gušći, i ne sadrži treset u sebi, pa je koncentriran. Želja nam je senzibilizirati ljude za odvajanje biološkog otpada, te ih uvjeriti da otpad završava kao korisna sirovina, te ga stoga ima smisla odvajati. Odvajanjem biološkog otpada smanjuje se količina otpada na odlagalištima. Važno je da se biološki otpad odvaja zasebno i prerađuje, jer u protivnom pomiješan s drugim otpadom stvara neugodan miris.

 

– Sav proizvedeni kompost poslužit će kao korisna sirovina na poljima ili vrtovima građana, pa ćemo jesti bolju i kvalitetniju hranu. Porastom cijena umjetnih gnojiva i poljoprivrednici su izrazito zainteresirani, jer je kvalitetniji i smanjuje kiselost tla a  poznato je da su u Međimurju izrazito kisela tla. Naši korisnici mogu birati između finije za polja ili grublje za polja.

 

Preporučuje se koristiti se kompostom u razdoblju rasta i razvijanja biljaka. Nikad ga ne treba ukopavati duboko u zemlju jer ga na taj način gušimo, već samo posipati po tlu i lagano izmiješati s gornjim, površinskim slojem zemlje do 5 centimetara dubine. Nakon miješanja treba sve dobro zaliti vodom. Kompost treba rasporediti oko debla ili stabljike, ali ne neposredno uz samu biljku jer se sitno korijenje biljke koje uzima hranu iz tla nalazi ispod projekcije krošnje na tlo pa se u toj zoni dodaje kompost. Najpovoljnije vrijeme za postavljanje komposta je jesen i proljeće, dok su temperature još ugodne, a zemlja topla. Kompost u tlu djeluje jednu do dvije godine.

 

Za uzgoj lončanica i balkonskog cvijeća najbolje je koristiti se mješavinom od 1/3 zrelog komposta i 2/3 vrtne zemlje uz dodatak pijeska. U podjednakoj količini kompost miješamo sa zemljom iz vrta ili lanjskom zemljom iz tegle. (SZ)

VAŠ MURS-EKOM

U Murskom Središću proizvode vrhunski kompost
Općina Selnica na web stranici koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje korisničko iskustvo. Više o kolačićima koje koristimo (ili ih isključiti) možete naći u postavkama.Uvjeti korištenja.
Više
Skip to content