[ODLUKA] o imenovanju osobe zadužene za nepravilnosti
30/06/2021
Poziv za dostavu ponuda – rekonstrukcija društvenog doma u Zaveščaku
08/07/2021

nacionalna kampanja „Za Hrvatsku bez pasa na lancu” pokrenuta je s ciljem da se zakonski ispravno regulira zabrana držanja pasa na lancu kako bi bila provediva u praksi odnosno kako bi lokalnim zajednicama olakšala provedbu Zakona o zaštiti životinja te povećala odgovornost skrbnika pasa.

 

Peticiju na www.zabranimolanac.net do sada je potpisalo gotovo 56.000 ljudi, a sve provedene ankete pokazuju da podršku zakonskoj zabrani lanca daje više od 80% anketiranih.

 

Podršku su nam pružile mnoge institucije i pojedinci od kojih ističemo podršku Hrvatske udruge gradova i Hrvatske zajednice županija te mnogi gradonačelnici i župani pojedinačno. Podršku su dale i najvažnije strukovne udruge doktora veterinarske medicine – Hrvatske veterinarske komore i Odjela veterinara male prakse Hrvatske uz mnoge veterinare.

 

Iznimno bismo cijenili kada bi i vaša jedinica lokalne samouprave dala podršku kampanji te se pridružila ostalim važnim institucijama koje su je već podržale. Podršku kampanji možete dati službenim dopisom ili jednostavno kao odgovor na ovaj naš dopis i mail.

 

Naime, zakonska zabrana držanja pasa na lancu pomogla bi gradovima i općinama da lakše provedu Zakon o zaštiti životinja jer bi imali jasnu zakonsku odredbu na državnoj razini. Pored toga bi time jačala odgovorna skrb prema psima i smanjilo se nekontrolirano razmnožavanje i napuštanje životinja jer su najčešće upravo psi na lancu zanemareni i po drugim pitanjima pa su nemikročipirani i nekastrirani te su izvor neželjenih, a zatim i napuštenih životinja.

 

Dugotrajno držanje pasa na lancu može nanijeti ozbiljnu štetu njihovoj fizičkoj i psihološkoj dobrobiti. Inače prijateljski raspoložen i poslušan pas, ako ga se neprestano drži na lancu ili na bilo koji način intenzivno ograničava, postaje neurotičan, nesretan, tjeskoban i često agresivan. Zato su vrlo često opasni ne samo za životinje nego i za ljude te je veliki rizik za napad i ugriz zato što nemaju mogućnost niti bijega niti povlačenja na sigurnu udaljenost. Zabranom bi se, osim prestanka patnje nedužnih bića, preveniralo da se takve stvari događaju.

 

Zabrana je već sada u Zakonu o zaštiti životinja, ali na način da bi lokalne zajednice trebale određivati značenje riječi ‘stalno’ iz čl. 51. st. 4 u kojem se navodi je ‘zabranjeno držati pse stalno vezane’ te bi komunalni redari trebali dokazivati da pas nije pušten s lanca što je neprovedivo i stoga smo i od samih komunalnih redara i veterinarskih inspektora dobili savjet da se riječ stalno treba izbaciti iz te zakonske odredbe kako bi bila provediva i kako bi olakšala rad ljudima na terenu, a onda i pomogla da se životinje ne zlostavljaju i zanemaruju držanjem na lancu.

U prilogu Vam dostavljamo objavu za medije  i pravno mišljenje cijenjenog prof. dr. sc. Borisa Bakote, u kojemu je konkretno objašnjeno zašto je potrebna izmjena Zakona o zaštiti životinja kako bismo spasili pse od ove zlostavljačke prakse te kako bi se pomoglo jedinicama lokalnih samouprava u njegovoj primjeni i provedbi.

Slobodno nam se javite oko mogućih pitanja i dodatne argumentacije za nužnost ove zakonske zabrane.

Zahvaljujemo unaprijed na podršci i nadamo se da ćemo uz vašu podršku spasiti sve sadašnje i buduće pse od okrutnosti držanja na lancu te spriječiti napade na ljude.

https://www.prijatelji-zivotinja.hr/

Skip to content